Dünya Gazetesi yazarı Naki Bakır’ın değerlendirmesine göre, Türkiye’de konut üretimi hız kesmeden sürse de bu artış kiraları düşürmeye yetmiyor. Hatta tam tersi oluyor: Daire sayısı artarken kiracı sayısı da artıyor, kiralar da.

Son 10 yılda kiracı nüfusu yaklaşık 7 milyon kişi artarak 24 milyonu aştı. Aynı dönemde inşa edilen ama satılamayan konut sayısı ise 1,6 milyona ulaştı. TÜİK’in verileri, 2014 yılında ev sahibi olan hanelerin oranı yüzde 61,1 iken bu oranın 2024’te yüzde 56,1’e gerilediğini gösteriyor. Kirada oturanların oranı ise yüzde 22,1’den yüzde 28’e çıktı.

Konut arzı artarken barınma krizinin derinleşmesinin arkasında yatırım amacıyla alınan, kullanılmayan daireler yatıyor. 2015-2024 yılları arasında yapı kullanım izni alınan konut sayısı 6,9 milyon. Ancak bu dönemde satılan sıfır konut sayısı 5,3 milyonla sınırlı kaldı. Yani yaklaşık 1,6 milyon konut elde kaldı. Ama bu fazlalık, kira fiyatlarını düşürmek bir yana, daha da yükselmesine engel olamadı.

Fiyat artışları da tabloyu özetliyor: Aynı dönemde Türkiye’de konut fiyatları 18 kat, kiralar ise 12 kat arttı. OECD ülkeleri ortalamasında bu oranlar yüzde 87 ve yüzde 45,7 civarında. Türkiye açık ara farkla zirvede.

Emeklilikte yeni dönem: Prim günü fazla olan daha fazla maaş mı alacak?
Emeklilikte yeni dönem: Prim günü fazla olan daha fazla maaş mı alacak?
İçeriği Görüntüle

Kısacası, kağıt üstünde ev var; ama ya kapısı hiç açılmamış, ya da o kapının anahtarı kimsenin bütçesine uymuyor.

Editör: Ece Güneş