Antalya Büyükşehir Belediyesi, evsel atıklardan elde ettiği organik içerikleri işleyerek tarımda kullanılabilir toprak iyileştirici ürünlere dönüştürdü. Katı ve sıvı fermente ürün ile pH düzenleyici ürünlerden oluşan üç farklı formül, belediyeye bağlı alanlarda yapılan denemelerin ardından Alanya, Aksu, Kumluca ve Demre ilçelerinde pilot uygulamaya alındı.
Yaklaşık iki yıldır sürdürülen çalışmalar sonucunda, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait entegre atık tesislerinde geliştirilen ürünlerin ilk denemesi Demre’deki bir limon bahçesinde yapıldı. Tarımda kimyasal gübre kullanımını azaltmayı ve toprağın organik madde oranını artırmayı hedefleyen ürünler, üniversitelerin de katkısıyla test ediliyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Atık Yönetimi ve İşletmeler Şube Müdürlüğü'nden Çevre Mühendisi Fulya Edibe Halıcılar, pilot ilçelerde sürecin Ziraat Odaları ve ilçe belediyeleriyle iş birliği içinde yürütüldüğünü söyledi. Halıcılar, “Uygulamanın başarısının ardından Çevre Kurulu kararıyla alt komisyon kuruldu. Türkiye’de ilk kez uygulanan bu projeyi çiftçilere açmak istiyoruz” dedi.
Projeye bilimsel destek veren Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Şule Orman, geliştirilen ürünlerin toprağın yapısını iyileştirdiğini, kimyasal gübre ihtiyacını azalttığını belirtti. Yeditepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Metin Turan ise fermente ürünlerin iyi işlenmemiş ahır gübresine kıyasla daha güvenli ve etkili olduğunu, 1 ton ahır gübresinin etkisinin yalnızca 20 litre sıvı fermente ürünle sağlanabildiğini söyledi.
Toprak düzenleyici ürünlerin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilere Ziraat Odaları aracılığıyla ücretsiz ulaştırılması yönündeki planlamaların sürdüğü belirtildi.