CHP Antalya Milletvekili Sururi Çorabatur, TBMM Genel Kurulu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, Türkiye’nin turizmde önemli bir aktör olmasına rağmen bütçe ve destek yetersizliğinin sektörü zayıflattığını belirtti.
Turizme destekte rekabet farkı
Çorabatur, yıllık 65 milyar dolar turizm geliriyle Türkiye’nin dünyada önemli bir konumda olduğunu vurgulayarak, “Rakip ülkeler tanıtıma 130–450 milyon dolar ayırırken, bizim tanıtım bütçemiz yalnızca 90 milyon dolar” dedi.
Yeni bölgesel rakiplerin — Mısır, Fas, BAE, Dubai ve Suudi Arabistan — dev tanıtım kampanyaları, mega destinasyon projeleri ve yapay zekâ destekli turizm modelleriyle öne çıktığını belirten Çorabatur, Türkiye’de sektörü yüksek enflasyon, artan maliyetler, vergi ve harç yükleri ile enerji, yakıt ve gıda fiyatlarındaki kontrolsüz artışların zor durumda bıraktığını ifade etti.
Sektörü zorlayan mali politikalar
Milletvekili, konaklama vergisinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ve verginin bir kısmının doğrudan belediyelere aktarılmasının altyapı çalışmalarına katkı sağlayacağını söyledi. Ayrıca, turizmcilerin “çok kazanıyor” algısıyla ek tahsilatlarla karşılaştığını, TGA payı, konaklama vergisi, ecri misil, sertifikasyon bedelleri ve yüksek faiz-kur baskılarının sektörü zorladığını vurguladı.
Çorabatur, halen uygulanmayan %5 kurumlar vergisi indirimi, 12 ay istihdam sağlayamayan sektör için SGK desteğinin verilmemesi ve renovasyon, iklim uyumu, yangın yatırımları için eksik olan uzun vadeli kredi mekanizmalarının ciddi sorunlar yarattığını dile getirdi.
Hukuk güvenliği ve özgürlük vurgusu
Turizmde başarının sadece finansal destekle mümkün olmadığını da belirten Çorabatur, “Hukukun güven vermediği, özgürlüklerin kısıtlandığı bir ülkeye ne nitelikli turist gelir ne yatırımcı gelir. Turizm Türkiye’nin stratejik gücüdür. Gerekli destek sağlanırsa sadece rekabet etmeyiz; lider oluruz” ifadelerini kullandı.





