Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor, Türkiye ile European Union arasında yürütülen vize serbestisi sürecine ilişkin Brüksel’de Türk gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Amor, Türkiye’de üst düzey yetkililerin vize serbestisi sürecine yeterince ilgi göstermediği izleniminin oluştuğunu belirterek Ankara’ya eleştiriler yöneltti.

Likya Yolu doğa turizminin zirvesinde
Likya Yolu doğa turizminin zirvesinde
İçeriği Görüntüle

“Vize serbestisi Türk yetkililerin elinde”

Türk vatandaşlarının Schengen Area ülkelerine kısa süreli seyahatlerde vizesiz gidebilmesinin büyük ölçüde Türkiye’nin atacağı adımlara bağlı olduğunu ifade eden Amor, sürecin teknik olarak tamamlanmaya oldukça yakın olduğunu söyledi.

Vize serbestisi için toplam 72 kriter bulunduğunu hatırlatan Amor, Türkiye’nin bu kriterlerin büyük bölümünü yerine getirdiğini ve yalnızca 6 kriterin kaldığını dile getirdi.

Amor, Türkiye’de bazı yetkililerin vize sorununa kalıcı çözüm üretmek yerine farklı yöntemlere yöneldiğini de ifade etti.

Raportöre göre Ankara, vize serbestisi sürecini hızlandırmak yerine daha çok:

  • yeşil pasaport kapsamını genişletmek

  • hizmet pasaportu kullanımını artırmak

gibi yollarla sorunu aşmaya çalışıyor.

Süreç 2013’te başladı

Türkiye ile European Union arasında vize serbestisi diyaloğu 2013 yılında başlatıldı.

Süreç kapsamında Türkiye’den sınır güvenliği, kişisel verilerin korunması, yolsuzlukla mücadele ve temel haklar gibi alanlarda çeşitli reformlar yapması isteniyor.

Gerekli kriterlerin tamamlanması halinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Schengen bölgesine kısa süreli seyahatlerde vizesiz giriş yapabilmesinin önü açılabilecek.

Kaynak: turizm gazetesi