Medical Park Antalya Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Düğer, son dönemde sıkça gündeme gelen zayıflama iğneleriyle ilgili bilgi verdi. Obezite ve tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan bu ilaçların doktor kontrolünde uygulanması gerektiğini belirten Düğer, "İğne, beyindeki iştah merkezini baskılar, mide boşalmasını geciktirir ve kişiye tokluk hissi verir. Sadece iğne ile yüzde 20’ye kadar kilo kaybı sağlanabiliyor" dedi.
Bu iğnelerin en az 6 ay süreyle kullanılması gerektiğini belirten Düğer, tedavi süresince diyet ve egzersizin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Vücut kitle indeksi 30’un üzerinde olan bireylerin veya 27’nin üzerinde olup diyabet, hipertansiyon gibi ek hastalıkları bulunan kişilerin bu tedaviye uygun olduğunu ifade etti.
Doç. Dr. Düğer, "İlacın günlük ve haftalık formları var. Kullanım süresince proteinden zengin, lifli ve basit karbonhidratlardan uzak bir beslenme planı uygulanmalı. Aksi halde kas kaybı yaşanabilir" diye konuştu.
İlacın yan etkileri arasında mide bulantısı, reflü, hazımsızlık, kabızlık ve ishalin yer aldığını, bu şikayetlerin genellikle tedavinin başlangıcında görüldüğünü belirten Düğer, daha nadir olarak halsizlik, baş ağrısı ve çarpıntı gibi durumlarla da karşılaşılabileceğini söyledi.
Zayıflama iğnesinin maliyetinin yüksek olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Düğer, "Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bu ilaçlara ulaşımda en büyük engel maliyet. Uygun olan bireylerin sadece yüzde 1’i bu ilaçlara ulaşabiliyor" dedi.