ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülmekte olan Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 631 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde yer alan turizm işletme belgesi harçlarının artırılmasına yönelik düzenlemeye dikkat çekti.

Hacısüleyman, teklifin yasalaşması halinde küçük ve orta ölçekli turizm işletmelerinin önemli bir maliyet yüküyle karşılaşacağını belirtti:“Milletvekillerimize seslenmek istiyorum. Lütfen bu konuda sağduyulu davranın ve bu maddenin Meclis’ten geçmesine izin vermeyin. Özellikle küçük ve orta ölçekli, aile işletmesi niteliğindeki tesisler için son derece olumsuz bir gelişmeden bahsediyoruz.”

Daha önce yalnızca bir kez ödenen turizm işletme belgesi harcının artık her yıl alınmasının planlandığını belirten ATSO Başkanı, “En küçük işletmeler için dahi yaklaşık 367 bin TL ilave yıllık maliyet anlamına geliyor. Bu durum son derece sakıncalı” ifadelerini kullandı.

Hacısüleyman, artan maliyetlerin turizm gelirlerini gölgeleyebileceğini vurguladı:“Turizm gelir getirir, ancak maliyetler bu kadar artarsa elde edilen gelirden çok daha büyük sorunlar ortaya çıkacaktır. Küçük ve orta ölçekli işletmelerimizi mutlaka korumamız gerekiyor.”

“Bu madde Meclis’ten geçmemeli”

ATSO Başkanı, milletvekillerine çağrıda bulunarak düzenlemenin geri çekilmesini istedi:“TBMM’deki milletvekillerimizin bu kanun maddesine karşı oy kullanacağına ve düzenlemeyi uygun bulmayacağına inanıyoruz. Turizmi büyütmek istiyorsak, küçük işletmelerin ayakta kalmasını sağlayacak bir mali sistem oluşturmak zorundayız.”

12 yılda 56 kat artış: Kaçakçılık ekonomisinin önlenemez yükselişi
12 yılda 56 kat artış: Kaçakçılık ekonomisinin önlenemez yükselişi
İçeriği Görüntüle

Antalya’nın İngiltere pazarı dengede

Birleşik Krallık pazarına da değinen Hacısüleyman, Antalya’nın her yıl yaklaşık 1,5 milyon İngiliz turisti ağırladığını hatırlatarak, “Geçtiğimiz yıl ile bu yıl arasında büyük bir artış yok. Artış oranı yüzdeyle ifade edilebilecek seviyede kaldı. Bu durum çok büyük bir sıçrama olmasa da eğilimin olumlu olması bizi umutlandırıyor” dedi.

ATSO heyeti WTM London 2025’te

ATSO heyeti, İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen World Travel Market (WTM) London 2025 Turizm Fuarı’na katıldı.
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman başkanlığındaki heyette, Başkan Yardımcısı Hakan Pakalın, Sayman Üye Murat Totoş, Yönetim Kurulu Üyeleri Özgür Karagöz, Ahmet Kasapoğlu ve Behçet Ülker, Meclis Başkan Yardımcısı Emrah Polat ve Genel Sekreter Av. Aslı Şahin Tekin yer aldı.

ExCeL London Fuar Merkezi’nde düzenlenen ve 180’den fazla ülkeden turizm profesyonelini buluşturan fuarda, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) çatısı altındaki stantları ziyaret eden ATSO heyeti, yürütülen tanıtım çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Heyet ayrıca AESOB Başkanı Adlıhan Dere, AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, BETÜYAP Başkanı Ali Özdoğan, Coral Travel Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş, Ela Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık ve Kübra Akbalık, Calista Otel Genel Müdürü Ali Kızıldağ ve Sharkawy Group Yönetim Kurulu Başkanı Mahmoud El Sharkawy ile görüşerek 2026 sezonu için değerlendirmelerde bulundu.

Muhabir: Ece Güneş