Batı Akdeniz’den (Antalya, Burdur, Isparta) yapılan ihracat, Eylül sonu itibarıyla 2 milyar dolara ulaşmaya hazırlanıyor. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) verilerine göre bölgeden Ağustos ayında yüzde 4,65 artışla 213 milyon 761 bin dolar ihracat gerçekleşti.
Öne çıkan sektörler
Ağustos ayında en fazla ihracatı 51,4 milyon dolarla maden ve metaller sektörü yaptı. Mermer ihracatında ise yüzde 7,39’luk artış kaydedildi. Yaş meyve sebze ihracatı 39,7 milyon dolarla ikinci sırada yer alırken, örtü altı üretimin başlamasıyla artış trendine girmesi bekleniyor.
Üçüncü sıradaki kimya sektörü ise istikrarlı yükselişini sürdürerek yüzde 26 artışla 29,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. En dikkat çekici artış ise yüzde 70,65 büyüme ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe oldu.
İhracatın yükseldiği ülkeler
Ağustos ayında en çok ihracat yapılan ülke Çin olurken, ABD’ye yapılan ihracat yüzde 44 artışla 17,3 milyon dolara çıktı. Almanya ve Rusya pazarında ise düşüş yaşandı. Son dönemde Hollanda’ya yapılan ihracat da yüzde 10,8 artarak dikkat çekti.
8 aylık tablo
Ocak-Ağustos döneminde Batı Akdeniz’den yapılan toplam ihracat, geçen yıla göre yüzde 2,77 artarak 1 milyar 813 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde:
-
Yaş meyve sebze ihracatı yüzde 9,8 düşüşle 487,8 milyon dolar oldu. Dondan etkilenen kiraz ihracatı kayıpta en büyük etken oldu.
-
Maden ve metaller ihracatı yüzde 5,28 gerileyerek 323,7 milyon dolar oldu.
-
Ağaç mamulleri ve orman ürünlerinde yüzde 2 artışla 223 milyon dolar ihracat yapıldı.
-
Kimya sektöründe yüzde 5,4 artışla 189,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti.
-
Hububat, bakliyat ve yağlı tohum ihracatı ise yüzde 136 artışla 100 milyon doları geçti.
ABD ve Ukrayna yükselişte
8 aylık dönemde en fazla ihracat yapılan ülke Almanya olurken, bu pazarda yüzde 17,5 düşüş yaşandı. Çin ve Rusya’da da düşüş görüldü. Buna karşılık, ABD’ye yapılan ihracat yüzde 37,7 artışla 118,8 milyon dolara, Ukrayna’ya yapılan ihracat ise yüzde 37,3 artışla 105,6 milyon dolara yükseldi.
Özellikle Suudi Arabistan’a yüzde 107 artışla 59,3 milyon dolar, Birleşik Krallık’a yüzde 30 artışla 58,1 milyon dolar ihracat yapılması dikkat çekti.
BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, sektörel ticaret heyetleri ve ihracatçı firmaların çabaları sayesinde hedeflere ulaşıldığını belirterek, yakında 2 milyar dolar barajının aşılacağını ifade etti.



