CHP Antalya Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Av. Cavit Arı, Antalya’nın Aksu ilçesi Kundu Bölgesi’nde yapılması planlanan 5 yıldızlı otel projesine ilişkin basında yer alan iddialar üzerine açıklamalarda bulundu. Projede kapasitenin önemli ölçüde artırılmasının kamuoyunda ciddi soru işaretleri yarattığını belirten Arı, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.
Basında yer alan bilgilere göre; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a ait ETS Ersoy Turistik Tesisleri A.Ş. tarafından denize sıfır konumda yapılması planlanan otel projesinde kapasite artışına gidildi. Yaklaşık 58 bin 855 metrekarelik alanda planlanan tesisin, başlangıçta 240 oda ve 440 yatak kapasitesiyle projelendirildiği, daha sonra bu kapasitenin 440 oda ve 900 yatağa çıkarıldığı iddia edildi.
Arı, söz konusu proje için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 900 yatak kapasitesi üzerinden onay verildiğine dikkat çekerek, kesin tahsis süresinin 9 Ekim 2020 tarihinden itibaren 49 yıl olarak belirlendiğini hatırlattı. Ayrıca 900 yatak kapasiteli 5 yıldızlı Turizm Yatırımı Belgesi düzenlendiğini ve “Voyage Kundu Turizm Konaklama Tesisi” için ÇED sürecinin sürdürülmesinde sakınca bulunmadığının belirtildiğini ifade etti.
Başlangıçta daha düşük kapasiteyle planlanan bir yatırımın sonradan neredeyse iki katına çıkarılmasının kamuoyunda haklı sorular doğurduğunu vurgulayan Arı, bu sürecin hangi gerekçelerle ve nasıl yürütüldüğünün şeffaf biçimde açıklanması gerektiğini söyledi.
Etik ve kamu yararı vurgusu:
Arı, yatırımcısı Kültür ve Turizm Bakanı olan bir projeye ilişkin kapasite artışı, ÇED süreci ve yatırım belgesi işlemlerinin etik ilkeler ve kamu yararı çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Bu tür projelerde şeffaflık ve eşitlik ilkesi hayati önemdedir” dedi.
Son:
Açıklamasının sonunda kamuoyunda oluşan soru işaretlerinin giderilmesi gerektiğini ifade eden Cavit Arı, sürecin tüm yönleriyle aydınlatılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yanıtlanmak üzere TBMM’ye soru önergesi verdiğini açıkladı.




