Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıl Ağustos ayında iki yıl üst üste işlenmeyen tarım arazilerinin sezonluk olarak kiraya verilmesini öngören yönetmeliği kapsamında Antalya’da yapılan çalışmalarda, 4.300 dekar tarım arazisinin atıl durumda olduğu tespit edildi.Alanya, Demre, Serik ve Gazipaşa dışındaki 15 ilçede toplam 198 parsel işlenmeden bırakıldı. En fazla atıl arazi Elmalı’da belirlendi.

2024 yılı boyunca yapılan kontroller sonucu işlenmeyen araziler tespit edilerek askıya çıkarıldı. Askıda arazisi atıl olarak tespit edilen mülk sahipleri itirazda bulunabiliyor .31 Aralık itibarıyla kesinleşen listelerin ardından 2026 yılı itibariyle kiralama sürecine geçilmesi bekleniyor.

Araziler nasıl tespit ediliyor?

Tespit çalışmaları, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve Tarım Arazileri Değerlendirme Portalı üzerinden yürütülüyor. Uydu görüntüleri, kadastro verileri ve yerinde kontroller esas alınıyor. Parsellerin ekonomik tarımsal üretime uygunluğu komisyonlar tarafından değerlendiriliyor. Dikili ve örtü altı tarım arazileri kapsam dışı bırakılırken, ekonomik olmayan alanlar kiralamaya dahil edilmiyor.

Kiralama bedeli ve kime kiralanacağı nasıl belirleniyor?

İlçelerde oluşturulan Tarım Arazisi Tespit Komisyonları’nda mülki idare amirlikleri ve mahalle muhtarları da görev alıyor. Komisyon arazilerin rayiç bedel üzerinden kiralama bedelini belirliyor.. Kiralama işlemi öncelikle arazinin bulunduğu yerleşim yerindeki çiftçilere yapılacak. Talep olmaması halinde ilçe genelindeki üreticilere açık olacak. Yönetmelik uyarınca, üst üste iki yıl işlenmeyen ve vasfı değiştirilmeyen tarım arazileri, yalnızca tarımsal üretimde kullanılması şartıyla kiraya verilecek

Antalya'da fide üretim tesisinde yangın
Antalya'da fide üretim tesisinde yangın
İçeriği Görüntüle

Editör: Ece Güneş