Antalya Kent Konseyi'nin Kaleiçi'nin sorunlarına çözüm geliştirmek amacıyla organize ettiği toplantıya Muratpaşa Kaymakamı İhsan Kara, Muratpaşa Belediyesi yetkilileri, Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Şube Müdürlüğü temsilcileri, Kaleiçi esnafı ve sivil toplum kuruluşları ve muhtarları katıldı. Toplantının gündemine Kaleiçi'ndeki konaklama işletmelerinin yangını önleme yönetmeliğine uygun kapıları temin etmede yaşadıkları ikilem damga vurdu.

Muratpaşa yine şampiyonluğa yürüyor
Muratpaşa yine şampiyonluğa yürüyor
İçeriği Görüntüle

Bolu Kartalkaya’daki yangın faciasının ardından Antalya’da turizm amaçlı konaklama işletmelerinde yangın önlemleri sıkılaştırıldı. Antalya Valiliği'nin yayınladığı genelgenin ardından gerçekleştirilen denetimler, hızla tamamlanıp raporlandı. Ancak Muratpaşa ilçesinin tarihi Kaleiçi bölgesinde yangın yönetmeliği ile koruma kurulu kararları arasında ciddi bir ikilem yaşanıyor.

Zor tercih: Ya cezaevi kapısı ya işletmenin kapısı

Kaleiçi’nde bulunan en büyüğü 80 yatak kapasiteli butik otellerin çoğu tescilli tarihi yapılar. Yangın yönetmeliği gereği işletmelerin 30 dakika dayanıklı yanmaz kapı kullanması zorunlu. Ancak koruma kurulu, tarihi yapıya zarar verecek her türlü müdahaleyi yasaklıyor. Ahşap ve tarihi kapıların değiştirilmesi durumunda hapis cezası uygulanabiliyor.Bu çelişki, otel işletmelerini zor durumda bırakıyor: Yangın yönetmeliğine uymak için kapıyı değiştirirlerse hapis riskiyle karşı karşıya kalıyor, değiştirmezlerse işletmenin kapatılması tehlikesi doğuyor.

"Ahşap kapıyı yanmazla değiştirsem, ahşap zemin, taşıyıcı sistem ve çatıyı ne yapacağım?"

Antalya Kent Konseyi’nin acil düzenlediği toplantıda işletmeciler, kapıyı değiştirmek yangını önlemeye yetmeyeceğini, ahşap tavan ve taşıyıcıların da risk oluşturduğunu belirtti. Antalya Büyükşehir İtfaiye Eğitim ve Önleme Şube Müdürü Levent Okutan, 2 yıl önce Kaleiçi’nde çıkan yangında ahşap merdivenlerin tutuşması nedeniyle iki turistin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, yangın önlemlerinde merdivenlerin de yanmaz olması gerektiğini vurguladı.

"Mevkidaşım 1998 yıl ile yargılanıyor, 50 gündür dua ederek eve gidiyorum"

Muratpaşa Belediyesi’nden toplantıya katılan Taylan Dikmen, Bolu yangını sonrası belediye görevlilerinin 1998 yıl hapis cezası istemiyle yargılandığını anımsattı ve “Yönetmelik mantıklı ya da tutarlı olsun olmasın, uygulanmak zorunda. Valilik genelgesinin ardından 50 ek günlük süre verdik. Bu süreçte her gece yangın çıkmasın diye dua ederek evimize gidiyoruz” dedi. Dikmen, son denetimler sonucu 103 işletmenin 42 tanesini uygunluk aldığını 61 işletmeninse pasife alınarak mhürülenme aşamasında olduğu bilgisini paylaştı.

SİT alanlarındaki tesislerin koşullarına özgü yönetmelik talebi

Toplantıya katılan mimarlar, Kaleiçi'ndeki yapıların tarihi dokusunun bozulması halinde UNESCO listesine girme hedefinin uzak bir hayale dönüşeceğini savunurken, işletmeler, turistlerin bu tarihi yapılarda otantikliklerini koruması nedeniyle konaklamayı tercih ettiklerine de dikkat çekerek, SİT alanı içinde bulunan işletmeler için, tarihi koruma koşullarını gözeten ve yangına karşı önlemleri de içeren bir yönetmelik hazırlanmasını talep etti.

Toplantıda, Kaleiçi’nin dar sokaklarının itfaiye araçlarının müdahalesini zorlaştırdığı ve olası yangınlarda risk oluşturduğu da gündeme geldi. Kent Konseyi Kaleiçi konulu bir sonraki toplantısını Kaleiçi'nde gerçekleştirdikten sonra tespit ve çözüm önerilerinden oluşan bir rapor yayınlayarak kamuoyu ile paylaşacak.

Editör: Ece Güneş