Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda geliştirilen mobil hız tespit sistemleri, Antalya trafiğinde aktif olarak kullanılmaya başlandı. Tripot veya devriye araçlarına entegre edilebilen cihaz, dört şerit boyunca aynı anda hız ölçümü yaparak veri akışını EGM ağına aktarıyor. Sistemin üst sınırdan uygulanan hız cezalarında 9 bin 268 liraya kadar idari yaptırım imkânı sunması, denetim kapasitesini önemli ölçüde artırıyor.
Yeni nesil yapay zekâ destekli radar, hız tespitinin ötesine geçen kapsamlı bir kontrol mekanizması sağlıyor. Araçların marka, model, renk bilgilerini analiz eden sistem; hacizli, ikiz plaka kullanılan, suça karışmış ya da terör kapsamında aranan araçları da anlık olarak teşhis edebiliyor. Gece–gündüz tüm hava koşullarında çalışan cihaz, otoyollar dâhil tüm kara yollarında etkili denetim yapılmasına imkân tanıyor. Motosikletlerin arka plaka üzerinden tespit edilebilmesi ise hız ihlallerinin kayıt altına alınmasında önemli bir yenilik olarak öne çıkıyor.

Gece ve gündüz aynı hassasiyetle çalışıyor
Antalya Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü Sedat Akyürek, trafik kazalarının en büyük nedeninin aşırı hız olduğunu belirterek, “2024 yılında ülke genelinde 6 bin 351 vatandaşımızı trafik kazalarında kaybettik. Antalya’da ise aynı dönemde 93 can kaybı yaşandı. Ölümle sonuçlanan kazaların yüzde 50’si hızdan kaynaklanıyor. Yeni mobil radar sistemi, sadece hız değil; araçların marka, model, tip ve renk bilgilerini de tespit ederek riskli araçları anında bildiriyor” dedi.Cihazı özellikle kazaların sık yaşandığı bölgelere konuşlandırdıklarını söyleyen Akyürek, “Gece ve gündüz aynı hassasiyetle çalışıyor. Hedefimiz ceza yazmak değil, can kayıplarını önlemek. Sürücülere hız limitlerine uymalarını, takip mesafesini korumalarını ve her yolculukta emniyet kemeri takmalarını hatırlatıyoruz” diye konuştu.

Sakıncalı araçları bildiriyor
Radar ekibinde görev yapan polis memuru Fatma Yılmaz Demir, sistemin önceki cihazlara göre çok daha hızlı ve güvenilir çalıştığını belirterek, “Cihaz sakıncalı araçları otomatik olarak bize bildiriyor. İkiz plaka, hacizli veya aranan araçlar sistemin uyarısı sayesinde anında ekranda beliriyor. Aynı anda yüzlerce aracı tarayabiliyoruz” dedi. Uygulamada görev alan polis memuru Fatmanur Sarıtaş ise radarın çift yönlü görüntüleme yeteneğine dikkat çekerek, “Kurulumdan sonra şerit sayısı ve hız limitlerini sisteme tanımlıyoruz. Arka plakaları okuyabildiği için motosikletlerde de çok etkili. Hiçbir araç plakasının gözden kaçma ihtimali yok” ifadelerini kullandı.




