Yargı ve siyasetten peş peşe gelen şok dalgaları bir anda ekonomiyi unutturdu.

Hakkari Belediyesi’ne kayyum, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisini sınırlayan kararı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in erken seçim çıkışı, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Meral Akşener’i kabulü. (Laf aramızda  merak içimi kemiriyor ne alıp verdiler diye, siyasette boğulmayalım yine de)…

Bu olaylar bir merkezden pompalanırcasına peş peşe sıralanıverdi.

Ekranlarda ve sosyal medyada ne yeniden zirve yapan enflasyon, ne eriyen maaşlar kaldı.

Oysa mayıs ayı enflasyonu açıklanmış; ENAG’ın ‘‘aylık 5.66, yıllık yüzde 120.66’’ diye duyurduğu oranları, TÜİK bile ‘‘aylık yüzde 3.37 ve yıllık yüzde 75.45’’ olarak vermişti. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ‘‘Geçmiş 12 ayın birikimli etkilerini içeren yıllık enflasyonda en yüksek seviyeyi bu ay gördük. Enflasyonla mücadelede geçiş dönemi böylece tamamlandı, dezenflasyon sürecine giriyoruz. Enflasyonda kalıcı düşüş haziranda başlayacak. Yıllık enflasyon yüksek ihtimalle üçüncü çeyrek sonunda yüzde 50’nin altına gerileyecek’’ diye yüreklerimize su serpmişti.

Siyasetten kopmayalım ama ekonomiyi asla unutmayalım. TÜK’in üçüne beşine, Şimşek’in dezine tezine takılmadan cebimizi cüzdanımızı sımsıkı koruyalım.

Çünkü ‘‘dezenflasyon’’ denilen şey, fiyat artış hızının yavaşlamasıdır. Şimşek fiyat artış hızının 12 ay yani bir yıl sonra yüzde 33’e,  24 ay yani 2 yıl sonra yüzde 21’e ineceğini söylüyor.

TÜİK’in hesaplarıyla ilgili kuşkuları bir yana bırakalım ve bu müjdeye göre bir hesap yapalım…

Geçen yıl mayıs ayında 100 liraya aldığın ve bu yıl mayıs ayında 175 lira 45 kuruşa yükselen bir malın fiyatı, gelecek yıl mayıs ayında 233 lira 35 kuruş, ikinci yıl mayısında 282 lira 35 kuruş olacaktır. Bu da önümüzdeki yıl 57 lira 90 kuruşun, ondan sonraki yıl 49 liran daha iç edilecek demektir.  

Bu müjdenin sana gerçekten müjde olabilmesi için…

Geçen yıl mayıs ayında 7 bin lira olan bir maaşın, bu mayısta 12 bin 280 liraya yükselmiş olması gerekirdi, olmadı. Aynı maaşın gelecek yıl  mayısta 16 bin 335 lirayı, bir sonraki mayısta da 20 bin lirayı aşması gerekir. Kıskanılan kalkınmalarımızın, büyümelerimizin farkı hariç…

Aşar mı?

Bu soru çalışmadığım yerden geldi…

[email protected]