Denizlerde av yasağının sona ermesiyle tezgahlar yeniden balık çeşitliliğiyle doldu. Karakulak, granyöz ve eşkina, lezzetlerinin yanı sıra baş kısmında bulunan ve “otolit” ya da “balık taşı” olarak bilinen taş nedeniyle yoğun talep görüyor.
Tezgahlarda kilosu 650 liradan satılan karakulak, iri kılçıklı yapısı ve etinin lezzetinin yanı sıra, başındaki taşların böbrek sancısına iyi geldiğine inanılmasıyla en çok tercih edilen türler arasında yer aldı. Eşkina, granyöz ve karakulak balığının baş bölümünde yer alan iki otolit taşının kilosu ise 10 bin liradan alıcı buluyor. Balıkçılarda 5 adedi 100 liraya satılan otolit taşları, internet sitelerinde ve aktarlarda 10 adedi 400 ila 1500 lira arasında değişen fiyatlarla satışa çıkarılıyor.
Balıkçı Mustafa Karaçöl, birçok müşterisinin şifa inancıyla bu balıkları tercih ettiğini belirterek, “Karakulak hem lezzeti hem de şifa olduğuna inanılan taşı nedeniyle çok satılıyor. Böbrek taşı ve sancısına iyi geldiğini düşünenler, taşları havanda ezip limon suyu ile tüketiyor. Ancak bilimsel olarak kanıtlanmış bir faydası yok” dedi.
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ise otolit taşlarının tüm balıklarda bulunduğunu, karakulak, granyöz ve eşkina gibi türlerde daha büyük boyda görüldüğünü belirtti. Prof. Dr. Gökoğlu, “Bazı vatandaşlarımız böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiğini düşünerek kullanıyor. Ancak faydasına dair bilimsel veri yok” ifadelerini kullandı.



