Muratpaşa Belediyesi’nin iklim krizine karşı farkındalık oluşturmak üzere 2021’den bu yana düzenlediği +0.5 Akdeniz’in Geleceği Çalıştayı, bu yıl beşinci kez toplanıyor. 5–6 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek etkinlik, “Enerji: Güneşi, Rüzgarı ve Dalgaları Paylaşmak” temasıyla yenilenebilir enerji, doğa ve sürdürülebilirlik ekseninde çok disiplinli bir sanat programı sunacak.

Çalıştayın öne çıkan bölümlerinden biri, Sevda Kesim koordinasyonundaki Bağımsız Sanat Hareketi’nin hazırladığı “Gaia, Dünyanın Ruhu” sergisi olacak. Oksana Muraveva, Mina Golzar, Müşerref Gönül Açar, Mehmet Budak, Rana Golzar, Sevda Semizoğlu ve Oktay Seçilmiş’in eserleri; doğanın, gezegenin ve ruhunun farklı sanat disiplinleriyle yorumlanmış hâlini izleyiciyle buluşturacak.

Program; rüzgârın gücünü sanata taşıyan “Yel Değirmeni Atölyesi”, zeytin kültürünü keçe üzerinden yeniden ele alan “Zeytinli İşler Keçe Atölyesi” gibi katılımcı deneyimlerle genişliyor. Ayrıca sanatçı Oksana Muraveva, canlı performansında “Sonsuzluğun Ağacı Zeytin”i resmederek zeytin ağacının barış, bilgelik ve uzun ömürle özdeşleşen hikâyesini tuvale taşıyacak. Antalya Çağdaş Eğitim ve Kültür Vakfı öğrencileri de Sevda Kesim eşliğinde zeytin temalı çalışmalar üretecek. Ritim sanatçısı Berna Tutkun ise düzenleyeceği ritim atölyesinde katılımcılara müzikal ve paylaşımcı bir deneyim yaşatacak.

Geri dönüşüm sanatçısı Güzel Amirova, plastik, cam, metal ve poşet gibi atıkları tutkal ya da kimyasal madde kullanmadan yalnızca ısı ve basınçla biçimlendirerek sanatsal formlara dönüştürdüğü “Dönüşümün Güzelliği” performansıyla çalıştayda sahne alacak.

“Bir Başka Antalya” üçüncü kez sanatçılarla buluşuyor
“Bir Başka Antalya” üçüncü kez sanatçılarla buluşuyor
İçeriği Görüntüle

Semra Erkal koordinasyonundaki Sanatsal İleri Dönüşüm Çağdaş Sanat Grubu, “Enerjiyi Paylaşmak” sergisinde yenilenebilir enerji kaynaklarını ileri dönüşüm tekniğiyle yeniden yorumlayacak. Sergide Emel Öner, Güldane Kaya Kaçar, Nigar Ceyhan, Pınar Ataç ve Süheyla Akkaya’nın eserleri yer alacak. Erkal ayrıca, ‘Sürdürülebilir Zamanın İzleri’ ve ‘Yaşayan Dünya’ adlı enstalasyonlarında kentleşme ile doğa arasındaki dengeyi mikro yeşilliklerle örülü yapılar üzerinden sorgulayacak.

Çalıştay kapsamında Süheyla Akkaya koordinatörlüğünde “Doğanın İzi Ekolojik Baskı Atölyesi”, Nigar Ceyhan ile “El Yapımı Kağıt Atölyesi” ve Emel Öner’le “Kağıttan Rölyef Doku Atölyesi” de gerçekleştirilecek.

Muratpaşa Belediyesi’nin bu yıl beşinci kez düzenlediği çalıştay, sanatın iklim kriziyle mücadelede üstlenebileceği yaratıcı rolü görünür kılmayı hedefliyor.

Muhabir: Ece Güneş