Antalya Muratpaşa ilçesindeki Kırcami bölgesinde 40 yılı aşkın süredir beklenen imar haberi geçtiğimiz Nisan ayında geldi. Konya İstinaf Mahkemesi, bölgenin imar planına karşı açılan davaların tamamında olumsuz görüş bildirdi. Bu kararın ardından Muratpaşa Belediyesi Kırcami’de inşaatlar için çap ve ruhsat verebileceğini ilan etti. Belediye kararın ardından Doğuyaka Mahallesi'nden başlayarak yaklaşık 120 kilometrelik cadde ve sokak açma çalışmalarına başladı. Yollar açıldıkça, bölgedeki parsellerin ruhsatlandırılması da mümkün olacak.

Kırcamili yolların açılmasını işgalcilerin terkini bekliyor

Kırcami sakinleri uzun süredir beklenen yolların açılmasını ve inşaatların başlamasını heyecanla takip ediyor. Bölgede yaşayan Gülhan Anaç, yaşanan işgalci sorunlarına da dikkat çekiyor: “Seralarını kurmuşlar, av tüfeği ile karşıma çıktılar. Hiçbir şey yapamadık.”

Mahalle sakinlerinden Mehmet Çetin, Kırcami’de işgallerin mümkün mertebe barış içinde, arazileri kullananların gönüllenerek çözülmesi gerektiğine işaret ederek, “ Biz inşaat sürecini başlatacak cesur müteahhitleri bekliyoruz. Burada vatandaşlar dozer görmek istiyor” dedi

Vatandaşlar, inşaat sürecinin hızlanması için su, kanalizasyon, elektrik, yol gibi altyapı çalışmaları yatırımlarına ihtiyaç duyulduğunu belirtirken, Altınova’da herhangi bir altyapı yatırımı ve çalışması olmadan başlayan inşaatların da emsal oluşturduğunu hatırlatıyor.

İmar geçti, DSİ 20 yıl sonra Kırcami’ye döndü

Mahalleli yolları açacak dozerleri ve binaları yapacak müteahhitleri gözlerken ilginç bir gelişme yaşandı. Şubat ayında Antalya Su ve Atıksu İdaresi'nin (ASAT) Kırcami’deki sorumluluk ve yetkileri, 20 yıl sonra Devlet Su İşleri Aksu Sulama Birliği’ne devredildi. Sulama Birliği, tarım yapanlardan dönüm başına 4 bin TL bedel talep ederken, sondajlara saat takılması uygulaması getirdi.

Oysa o zamanki adıyla 2007 yılında Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, bölgenin tarıma uygun olmadığına hükmetmiş, ,2012 ve 2013 yıllarında İl Toprak Kurulu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bu kararı tasdikleyen görüş bildirmiş ve imar planı ile ilgili itirazlarda mahkemeye sunulan raporlar bölgedeki sulama altyapısının yetersiz ve kirliliğe açık olduğunu ortaya koymuştu. Modern seracılık için gerekli temiz suyun sağlanamadığı ise bölgede dolaşan, tarımsal sulama konusunda uzmanlığı olmayan herhangi bir vatandaşın çıplak gözle görebileceği bir gerçek.

Muratpaşa Belediyesi de internet sayfasından yaptığı duyuru ile imar planının uygulamaya geçiş süreci için bölgede kalan son tarım faaliyetlerinin durdurulması konusunda vatandaşları uyarmıştı.

Nadir Çetin, bu durumu “DSİ vatandaştan beyanname ve dönüm başı da 4 bin TL talep ediyor, sondajlara da saat takılması gerektiği bildirildi.. Seradan kazancı olmayan vatandaş bunu nasıl ödesin. Burada doğru dürüst sulama hizmeti verilmez, kanallar pislikten geçilmezken yıllar sonra böyle bir hizmet bedeli talep edilmesi bizleri şaşırttı ” sözleriyle özetliyor.

KIrcami Bölgesi İmar, Sağlık, Kültür ve Sosyal Dayanışma Grubu Sözcüsü Yusuf Türkay ise bölgedeki sulama maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çekiyor: “İmar geçtiği için burada tarım yapılamaz raporu var. 30 yıldır kaçak sulama yapıldı, suya para verilmedi. Şimdi dönüm başına 4-5 bin lira vermek mümkün değil.”

Kurban Bayramı sonrasında Kırcami'de dört ayrı inşaatın başlayacağı öğrenildi.

Antalya'da fide üretim tesisinde yangın
Antalya'da fide üretim tesisinde yangın
İçeriği Görüntüle

Editör: Ece Güneş