AKP İl Başkan Yardımcısı olarak da görev yapan Zihni Kilit’in şirketi, eski bir okul binası olan, 1915-1916 yıllarında yaptırılan Antalya Valiliğinin bugün Hükümet Konağı olarak kullandığı binanın restorasyonu da yapmış. 2007’de 4 milyon 500 bin TL harcanmış bu iş için.
AKP’li Zihni Kilit’in şirketi Antalya Hükümet Konağını restore ettikten sonra yeterlilik almış ve Afyonkarahisar’daki eski belediye binasının restorasyon ihalesine girmiş. 2013’de 2.3 milyona ihaleyi alan firmanın bu işi epeyce uzamış, yerelde tartışmalar yaşanmış.
Sözleşme süresi içinde bitmeyen bu sorunlu restorasyon tamamlanınca dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’ndan övgü de almış. 8 Kasım 2014 tarihli gazete haberine göre Davutoğlu AKP’li Kilit’in şirketinin yaptığı restorasyona ‘tam not’ vermiş.
Neden?
Buraya kadar her şey normal sayılabilir ancak kendisinin de bir restorasyon şirketi olan AKP il yöneticisi Zihni Kilit ailesine ait konağın restorasyonunu neden Büyükşehir Belediyesine yaptırılır? Dahası bu proje neden CHP yönetimi döneminde uygulanır? Kamu kaynaklarının kullanılmasıyla kişiye özel bir restorasyon projesinin neresinde kamu yararı var? Bu, ne belediye kanununda, ne de CHP’nin ya da diğer siyasi partilerin tüzüğünde yeri olan bir uygulama değil.
Daha da önemlisi Antalya Büyükşehir Belediyesi bu binanın maliyeti 15 milyonu bulan restorasyonu neden ısrarla ‘Muhittin başkanımızın talimatıyla hükümet konağını kente kazandırdık, tarihimize sahip çıkıyoruz’ diye duyurur?*
Kilit konağı,hükümet konağı adı altında kamu parasıyla restore edildi, özel şirkete ofis yapıldı. Belediye ise 2018’de kiraladığı konak için halen kira ödüyor. Antalya’da AKP ve CHP’li siyasilerin kamuoyu önünde karşılıklı atışmaları son dönemde kavşaklar üzerinden sürüyor. Ancak kentteki siyasetin ‘kilit’lendiği yer tam da burası, Balbey’deki konak. Ne Büyükşehir Belediyesi yönetimi ne de AKP il yönetimi bu konuda henüz bir açıklama yapmadı. CHP Milletvekili Cavit Arı önce konağın önünden açıklama yaparak restorasyon için harcanan paranın belediyenin genel bütçesinden ödenmediğini savundu, daha sonra ise Büyükşehir’in ödediği kirayı eleştirdi.
Ancak karşılıklı kavşak atışması yapan AKP ve CHP’li siyasilerin bu kilidi açacak, kent kamuoyunu aydınlatacak açıklamalar yapması önemli. Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal iletişiminden sorumlu olanların da kent halkını ‘aptal’ yerine koyan bu video haberlerin hangi amaca yönelik hizmet ettiğini de açıklaması gerekir. Antalya bu kadarını hak etmiyor…





