Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Gökçeyazı Mahallesi’nde açılması planlanan mermer ocağına karşı bölge halkı ve çevreciler tepkili. 30 Mayıs Cuma günü yapılacak bilirkişi keşfi öncesinde Kaş Çevre ve Kültür Derneği, kamuoyuna çağrıda bulunarak “Kaş’a sahip çıkmaya, Gökçeyazı köylüsüne destek olmaya davet ediyoruz” dedi.
Mermer ocağının açılması planlanan alanın büyüklüğü 95,5 hektar (yaklaşık 1000 dönüm) olmasına rağmen, 25 hektar sınırının altına düşürülerek sadece 24,5 hektarlık bölüm için “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararı alındığı belirtildi. Antalya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün verdiği bu kararla, projeye tepki gösterenler ÇED sürecinin devre dışı bırakıldığını savunuyor.
“Geçim kaynaklarımız tehdit altında”
Kaş Çevre ve Kültür Derneği’nden yapılan açıklamada, mermer ocağının faaliyete geçmesi halinde Gökçeyazı Mahallesi sakinlerinin tarım, hayvancılık ve ormancılıkla sürdürülen geçim kaynaklarının zarar göreceği vurgulandı. Açıklamada, “Belenli Mahallesi’nde faaliyette olan mermer ocağı örneğinde olduğu gibi, tozlaşmanın insan sağlığı üzerinde ciddi etkileri olduğunu biliyoruz” denildi.
Likya mirası tehlikede
Mermer ocağı ruhsatı verilen bölgenin çevresinde çok sayıda arkeolojik alan bulunduğuna dikkat çeken dernek, “Kaş, bir açıkhava müzesidir. Bu kültürel zenginliği, katma değeri düşük bir taş uğruna yok etmek, Kaş’ın doğasını ve tarihini bilmemektir” ifadelerini kullandı.
“Köyümüzle ilgisi olmayan bir kişi ya da firma zengin olacak diye...”
Açıklamada ayrıca karar vericilere şu sözlerle çağrı yapıldı:
“Köyümüzle hiçbir ilgisi olmayan bir kişi ya da firma zengin olacak diye tüm köylümüzün sağlığına, gelir kaynaklarına zarar verecek, yaşam alanlarını yok edecek mermer ocağının açılması kararını iptal edin!”
Dernek, 30 Mayıs Cuma günü yapılacak bilirkişi keşfi öncesinde bölge halkını dayanışmaya çağırdı.
Kaş halkı Çamlıova Mahallesi'ndeki maden ocağına geçit vermemişti
Kaş’ta geçen yıl Çamlıova Mahllesi’nde asırlık sedir ve ardıç ağaçlarının bulunduğu 100 hektarlık orman arazisine mermer ocağı ve kırma eleme tesisi ruhsatı verilmişti. Halk ÇED toplantısını yaptırmamış, ruhsatın iptalini istemişti.
Orman bakanlığı verilerine göre 2012- 2022 arasında 110 bin hektara yakın alan madencilik faaliyetleri için tahsis edildi. Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi yönetim kurulu üyesi Süleyman Kaçar, Cumhuriyet’e daha önce verdiği röportajda son 10 yıldaki madencilik faaliyetleri nedeniyle kaybedilen ormanlık alanların son 20 yıl içinde Türkiye’de yanan ormanlık alanlardan fazla olduğunu söylemişti.