Toplantıda, yönetimin son bir aylık çalışmaları hakkında bilgilendirme yapıldı. Dünya ekonomisindeki beklenmedik dalgalanmalara dikkat çekilerek, bu gelişmelerin Türkiye ve Antalya ekonomisi için büyük tehditler ve zorluklar oluşturduğu belirtildi.Yılın ilk dört ayında ülke ihracatının yüzde 4,2 artmasına karşın Antalya ihracatının sadece yüzde 2,1 arttığı aktarıldı. Tarım ve gıda ihracatında ise ülke genelinde çok sınırlı artış (binde 3) yaşanırken, Antalya’da yüzde 7,7’lik artış olduğu vurgulandı. Yaş meyve sebze ihracatı Antalya’da yüzde 11 artış gösterdi.
Tarımsal krediler arttı
Ticari kredilerde ülke genelinde yüzde 47 artış yaşanırken, Antalya’da bu oran yüzde 52 oldu. Tarımsal kredilerde hem ülke hem kent bazında yüzde 47’lik artış görüldü. Ancak TÜİK verilerine göre, yıllık enflasyonla paralel bu artışın reel kredi büyümesi anlamına gelmediği ifade edildi.
Antalya çek işlemlerinde Türkiye ortalamasının gerisinde
Protestolu senet tutarında ülke genelinde yüzde 225 artış yaşanırken, Antalya’da bu artış yüzde 100 seviyesinde gerçekleşti. Karşılıksız çeklerde ise ülke genelinde yüzde 59 artış yaşanmasına rağmen Antalya’da yüzde 12 azalma oldu. Çek ile işlem hacminde de Antalya, ülke ortalamasının gerisinde kaldı. Kapanan şirket sayısı Antalya’da yüzde 30 artarken, kurulan şirket sayısı yüzde 3 azaldı; bu durum ülke ortalamasındaki yüzde 5’lik düşüşten daha olumlu değerlendirildi.
ATB hal yasası ile ilgili taslak raporunu yakında sunacak
Hal yasasında yapılması planlanan değişikliklerle ilgili hazırlanan taslak rapor hakkında bilgi verildi. Yasanın işleyişindeki aksaklıkların giderilmesi ve hal sisteminin piyasa derinliğini artıracak, sağlıklı fiyat oluşumunu sağlayacak şekilde düzenlenmesi hedefleniyor. Tedarik zincirinin entegre edilmesi ve veri kayıt sisteminin standardize edilmesi öncelikli hedefler arasında yer alıyor. Hazırlanan rapor, ilgili tarafların katılımıyla yapılacak toplantı sonrası yetkili mercilere sunulacak.
İklim değişikliği hasatta kayma yaratıyor
Antalya tarımının örtüaltı üretim ve meyvecilikle öne çıktığı belirtilirken, Elmalı, Korkuteli, Aksu ve Serik ilçelerinde arpa ve buğday üretiminin de önemli olduğu vurgulandı. İklim değişikliğinin ekim ve hasat dönemlerinde kaymalara yol açtığı, hububat hasadının haziran başına kaymasının beklendiği aktarıldı. Sektörel analiz toplantısında yapılan değerlendirmeye göre, Antalya’da dekara ortalama 350 kilogram verim tahmin ediliyor.
Tarım elektrikte ayrıcalıklı tarife bekliyor
Tarımsal üretimde ve hasat sonrası elektrik kullanımının yüksek maliyetlerinin tarım sektörünü zorladığına dikkat çekildi. Üyelerin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na ilettiği ortak talep doğrultusunda, sulama, depolama, paketleme ve aydınlatma gibi tüm tarımsal faaliyetlerde düşük fiyatlı, ayrıcalıklı elektrik tarifesi uygulanması gerektiği belirtildi. Bu uygulamanın üretim maliyetlerini düşürüp gıda arz güvenliğine katkı sağlayacağı ifade edildi.