25 yıldır Antalya’da faaliyet gösteren dernek, kadınların bir araya gelerek dayanışma ve paylaşım ortamı oluşturduğu buluşmada, kadın emeği ve deneyimlerinin önemine dikkat çekti.

Whatsapp Image 2026 02 14 At 12.07.59

“33 yılın birikimiyle yazdım”

33 yıl psikolog olarak çalıştığını ve 31 yıl boyunca kadına yönelik şiddet konusunda travma mağduru kadın ve çocuklarla görev yaptığını belirten Emine Göncü, kitabın ortaya çıkış sürecini anlattı.

Antalya-Manchester uçağında kavga
Antalya-Manchester uçağında kavga
İçeriği Görüntüle

Göncü, “Emekli olduktan sonra yılların birikimini yazıya dökmek istedim. Yazmayı seviyorum ve en iyi bildiğim yerden, kendi hayatımdan başlamaya karar verdim. Kadınlık deneyimlerini anlatmak için önce kendi deneyimlerime baktım” dedi.

Kitabın otobiyografik unsurlar taşıdığını ancak danışanlarının hayat hikâyelerine yer vermediğini vurgulayan Göncü, bunun mesleki etik gereği olduğunu söyledi.

Whatsapp Image 2026 02 14 At 12.08.19

Feminizm ve toplumsal cinsiyet vurgusu

Kitabında kadınlık tarihine, feminizm kavramına ve kadına yönelik şiddetin toplumsal kökenlerine değindiğini belirten Göncü, şöyle konuştu:

“Kadınlığı anlamak için kadının tarihine bakmak gerekiyor. Feminizm çok kullanılan ama az bilinen bir kavram. Ne olduğunu ve ne olmadığını anlatmaya çalıştım. Kadına yönelik şiddetin temelinde toplumsal cinsiyet kalıpları var. Bu kalıpları sorgulamadan çözüm üretmek mümkün değil.”

Whatsapp Image 2026 02 14 At 12.08.49

“Dayanışma yalnız olmadığımızı hatırlatır”

Kitabın en önemli amacının kadınların yalnız olmadığını hissettirmek olduğunu söyleyen Göncü, “Feminizm bana paylaşmayı ve dayanışmayı öğretti. Düşünmek başka, hissetmek başka. Hissettiğimizde değişim başlar” dedi.

Muhabir: Özlem Soydan