Demre Belediyesi'nin arazi satış kararı yargıdan döndü, Danıştay da onayladı
Antalya'nın Demre ilçesinde, belediyeye ait olan ve Çevreli Mahallesi sınırlarında yer alan toplam 24 bin 834 metrekarelik iki parselin satışına ilişkin belediye meclisi kararı, Antalya 2’nci İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Bu karar, Danıştay tarafından da onanarak kesinleşti.
2024 yılının Kasım ayında, Demre Belediyesi bu iki arsayı tek katılımcının yer aldığı iki ayrı ihaleyle satışa çıkardı. 799 parsel için 7 milyon 636 bin TL, 794 parsel için ise 22 milyon 253 bin TL bedel belirlendi. İhalenin ardından mahalle sakinlerinden Mevlüt Sarıca, işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı.
İhalede yalnızca bir kişi yer aldı
Avukat Funda Tolunay Kocakaya’nın vekaletiyle Antalya 2’nci İdare Mahkemesi’ne açılan davada, 794 ve 799 numaralı taşınmazların satışına yönelik belediye meclisi kararının hem usule hem de mevzuata aykırı olduğu belirtildi. Açık teklif yöntemiyle yapılması gereken ihalelerin, duyurulması gereken mecralarda ilan edilmediği, köy muhtarının dahi bilgilendirilmediği, tek katılımcı Fahri Tokgöz’ün teklif verdiği ve şartnamenin taraflara verilmediği gerekçeleriyle işlemlerin iptali talep edildi.
Mahkeme yürütmeyi durdurdu, ardından satışları iptal etti
Mahkeme, ocak ayında açıkladığı ilk kararında, ihale işleminin hukuka açık biçimde aykırı olduğunu ve yürütülmesinin telafisi güç zararlara yol açacağını vurguladı. Bu nedenle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mart ayında görülen duruşmada ise Danıştay yolu açık olmak kaydıyla satış işlemlerinin iptaline hükmetti.
Belediye ve alıcı Danıştay’a başvurdu
Demre Belediyesi ile ihaleye katılan Fahri Tokgöz, kararı temyize götürerek Danıştay’a başvurdu. Ancak Danıştay 13’üncü Dairesi, davanın süresi içinde açıldığını ve ileri sürülen gerekçelere itibar edilmediğini ifade etti. Hem belediyenin hem de ihaleyi kazanan kişinin temyiz talebi reddedildi. Böylece Antalya 2’nci İdare Mahkemesi’nin iptal kararı kesinlik kazandı.
Eski belediye başkanı: “Bu arazi köylünün hakkıydı”
Dönemin Demre Belediye Başkanı olan Avukat Okan Kocakaya, satışın ilk duyurulduğu dönemde mahalle sakinleriyle birlikte açıklama yapmış ve bu iki arazinin Büyükşehir Yasası sonrası belediyeye devredildiğini, ancak köyün ihtiyacına göre değerlendirilmesi gerektiğini dile getirmişti.
İhalede rekabet ortamının sağlanmadığını, şeffaflıktan uzak ve uygun olmayan bir şekilde açık teklif usulüyle yapıldığını belirten Kocakaya, “Ortada ciddi bir şeffaflık sorunu, rekabetin sağlanmaması ve usule aykırılık var. Bütün bunlar bir araya geldiğinde, Türk Ceza Kanunu’nun 235. maddesinde tanımlanan ‘ihaleye fesat karıştırma’ suçu da oluşuyor. Mahkeme de bu gerekçelere dayanarak iptal etti, Danıştay da kısa sürede kararı onadı” dedi.
Kekova’yı gören, en değerli arsa
Kocakaya, söz konusu arazilerin Kekova bölgesine komşu olan Üçağız Mahallesi’nin üst kısmında yer aldığını, sit alanı olan Üçağız’dan sonra en kıymetli bölgenin burası olduğunu ifade etti. “Bu arsalar, Kekova’yı en net gören noktalarda yer alıyor. Gidip bizzat yerinde inceledim; kademeli yapısıyla en güzel konumda bulunan yerler” dedi.
Başkan Duran: “Yeniden ihaleye çıkacağız”
Demre Belediye Başkanı Fahri Duran ise göreve geldiğinde 126 milyon TL borçla belediyeyi devraldığını belirterek, önceki dönemlerde de arsa satışlarının yapıldığını hatırlattı. Bozdağı’ndaki dört kat imarlı arsaların satışı sırasında şerh konulduğunu ve bu durumun mevcut yönetimi etkilediğini belirten Duran, şunları söyledi:
“Tırmısın Köyü’nde iki tapudan oluşan yaklaşık 24 dönümlük arsayı satma kararı aldık. İhaleyi, önceki yönetim dönemindeki usule uygun şekilde yerel gazetede, kaymakamlık ilanında ve belediye portalında duyurduk. İhaleye yalnızca bir kişi katıldı ve toplamda 28 milyon 500 bin TL teklif verdi. Biz bu rakamı 32 milyona çıkardık. Ancak 15 gün sonra, seçimdeki rakibim olan Okan Kocakaya köye giderek ilanların hoparlörden yapılmadığını öne sürüp dava açtı. Sonuçta davayı kaybettik. Şimdi arsayı geri alıp tekrar ihaleye çıkacağız.”e