Denizci Atilla Gökova’nın anlatımına göre sürecin ilk ayağında, İngiltere’nin kuzeyinde oluşan ve 930 milibar seviyelerine kadar düşen çok güçlü bir alçak basınç merkezi bulunuyor. Bu değerlerin sıradan olmadığını vurgulayan Gökova, “Bu kadar düşük basınç, atmosferde ciddi bir enerji anlamına gelir” dedi.

Ancak asıl tabloyu belirleyen unsurun, Afrika’nın güneyinden kuzeye doğru ilerleyen yüksek basınç sistemi olduğunu ifade etti. 1030–1040 milibara kadar çıkan bu yüksek basınç, yukarı doğru süzülerek Avrupa’ya yöneliyor.

Kesişim noktası: Biscay Körfezi

İki dev sistemin yolu Biscay Körfezi açıklarında kesişiyor. Gökova, bu noktayı “kazananın hükmünü ilan ettiği yer” olarak tanımlıyor.

Basınç sistemlerinin burada karşılaşmasının ardından, atmosferdeki enerji boşalımı çok kuvvetli sağanaklar şeklinde kendini göstermeye başlıyor. Bu yağışların, Akdeniz’e doğru hızla ilerleyen özel bir rüzgâr rejimiyle beslendiği belirtiliyor.

Marsilya’dan başlayan etki tüm Akdeniz’e yayılıyor

Bu süreçte ilk yoğun yağışların Marsilya açıklarında görüldüğünü söyleyen Gökova, bunun sanıldığı gibi lokal bir olay olmadığını vurguladı.

Batıdan doğuya doğru uzanan sistem, İskenderun’a kadar tüm Akdeniz boyunca etkisini sürdürüyor. Gökova’ya göre bu yüzden yağmur “bir yerde başlayıp bir yerde bitmiyor”, cephe boyunca kendini sürekli yeniliyor.

Kum, nem ve yağmur aynı cephede buluşuyor

Yağışların bu kadar yoğun olmasının bir diğer nedeni ise farklı hava kütlelerinin aynı hatta toplanması. Gökova, Afrika’dan gelen kumlu ve sıcak hava, deniz üzerinden gelen yoğun nem ve batıdan gelen soğuk sistemlerin aynı anda karşılaşmasının, büyük yağmur bulutlarını oluşturduğunu anlattı.

Kaya DSİ'yi Kemer'de göreve çağırdı
Kaya DSİ'yi Kemer'de göreve çağırdı
İçeriği Görüntüle

Bu nedenle Akdeniz genelinde, özellikle Antalya ve Kaş hattında yağışların aralıklarla ama güçlü şekilde devam ettiğini ifade etti.

“Bu bir günlük hava olayı değil”

Atilla Gökova, yaşananların klasik bir günlük yağmur olmadığını belirterek, “Bu tablo, geniş ölçekli bir atmosfer hareketi. O yüzden sadece kısa vadeli tahminlerle açıklanamaz” değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Ece Güneş