Gazeta.RUReuters’in geçen haftaki haberiyle tekrar gündem olan, Rusya vatandaşlarının Türkiye’de emlak alımlarının azalması üzerinde duruyor. Gazete bu durumu emlak fiyatlarındaki artış ve pahalılıkla ilişkilendiriyor. Tsargrad ise ilginç bir konuyu yazmış: Rusya vatandaşı turistlerin Türkiye’de daha çok hangi konularda “kazıklandığı” ve bu meyanda Batılı turistlerden farkı. 

'Rus turistler Türkiye’de en çok nerede kazıklanıyor?'

Tatilciler genellikle tasarruf arzusuyla indirimli tekliflere kanıp tuzağa düşerler. Bunların en yaygınlarını bir Türk rehber anlatmış. Rus turistler Türkiye’ye “all inclusive” dinlenmek için gidiyor, ama tatilciler sık sık dolandırıcıların kurbanı oluyor.

Turprom’un bir Türk rehberden aktardığına göre: “Rus turistlerin yüzde 99’unun düştüğü birkaç numara var.” Rusya’dan giden turistler her zaman tasarruf arzusuna yenik düşüyor. Bu da onları başka ülkelerin tatilcilerinden ayırt eden yanı. Bazen otellerde turistleri cezbetmek için daha konforlu olduğunu söyleyerek oda değiştirmeyi öneriyorlar. Daha pahalı odalarda aynı paraya kalma teklifine hiç kimse karşı koyamıyor. Aslında bunlar, rezervasyonu yapılmış odalardan daha kötü bile çıkabiliyor, ama Ruslar genellikle buna kapılıyor. Avrupalılar ise asla bu tür teklifleri kabul etmiyor.

Ruslar ayrıca Türkiye’de ucuz altın teklifine de aldanıyor; oysa bunlar “düşük ayarlı veya sahte” çıkıyor. Aynı şey kürk ve deri ürünleri için de geçerli. Avrupa ülkelerinde yaşayanlar bu tür malları nadiren alıyor, zira çoğu bunlara sahip olmayı anlamsız sayıyor. Ayrıca bahşişi fiyatının üç katına çıkan ayakkabı boyatmalarla da karşılaşmak mümkün. Taksilerde fahiş fiyat ve hileler cabası. Newia’nın haberine göre de restoranlarda fatura gelince sipariş edilmemiş şeyler bulabilirsiniz. (Y. Kononova / Tsargrad, 24 Mayıs)

'Artan emlak fiyatları ve pahalılık Rusya vatandaşlarının Türkiye tercihini daraltıyor'

Mayalanya Group icra heyeti başkanı Mila Grebenşçikova’ya göre yabancıların Türkiye’deki gayrimenkul talebindeki düşüşte büyük ölçüde Türkiye hükümetinin siyaseti etkili oldu.

Grebenşçikova’ya göre Türkiye “ucuz ülke” etiketinden kurtulmaya karar verdi, bunun için de müktesebatta değişiklikler yapıldı. Yetkililer ilk olarak oturum izni almak için konutun kadastro değerini 75 bin dolardan 200 bin dolara yükseltti. Sonra da kısa vadeli konut kiralama kurallarını sertleştirdi.

Grebenşçikova şöyle dedi:

ATSO Meclisi Ali Bahar'ı andı ATSO Meclisi Ali Bahar'ı andı

“Bütün bunların sonucu, Türkiye’nin deniz kıyısında 30-40 bin dolara yazlık alınabilecek ucuz ülke etiketini kaybetmekte oluşu.”

Öte yandan gıda ve restoranla birlikte ve diğer mal ve hizmetlerin fiyatları da yükseldi.

2024’ün ilk çeyreğinde Antalya’da yabancılar tarafından alınan gayrimenkullerin sayısı 2023’e göre yaklaşık 1,5 kat azaldı.

Bununla birlikte Rusya vatandaşları 2024 ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye, Tayvan, BAE, Fransa ve Kıbrıs’ta yüzde 15 daha fazla gayrimenkul aldılar. Gayrimenkul fiyatları da yıllık ortalama yüzde 15-20 artış gösterdi. (M. Strelnikova / Gazeta.RU, 23 Mayıs)

'

Kaynak: Gazetede