Kurban bayramının bu sene yazın en sıcak günlerine denk gelmesi hijyen ve çevre sağlığı konusunda daha fazla özen talep ediyor.

Kesim beton zemin üzerinde yapılmalı

Antalya Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şevket Kılıç, kurbanların öncelikle belediyelerin organizasyonundaki kesim yerlerinde kesilmesini önerirken, bu alanlara ulaşılamaması halinde Kurban kanı ve artık parçalarının toprağı kirletmemesi, kötü koku sinek oluşumu dolayısıyla da hastalık yayılımına yol açacak koşulların oluşmasını önlemek için  kurban kesiminin beton zemin üzerinde yapılması uyarısında bulunuyorlar.

Drenaj sisteminde kan konsantrasyonu soruna yol açabilir

Kılıç, belediyelere de drenaj sisteminin kontrolü uyarısı yaparak, kanalizasyondaki aşırı kanın birikmesi ve organik katsayısı artması sonucu atık tesislerinin çalışmasına engeller oluşabileceğine dikkat çekiyor. Kurban atıklarının toprağa gömülmesi yerine belediye ekiplerince toplanıp şehrin uzak yerlerindeki atık merkezlerinde imha edilmesinin halk sağlığı açısından en doğru çözüm olduğunu belirten Kılıç, Atıkların belediyeye ait hayvan barınaklarında değerlendirilmesinin de bir seçenek olarak değerlendirilebileceğini söylüyor.

Kurban ibadeti ile temizlik ibadeti bir arada yürüyebilir

Kurban ibadeti ile temizlik ibadetinin bir arada yürütülebilmesinin önünde bir engel olmadığının altını çizen Kılıç, vatandaşlara Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın il müdürlüklerinin denetim ekiplerinin de kurban bayramı süresince çalıştığını çevre sağlığını, çevreyi olumsuz yönde etkisi olan davranışların 181’e şikayet edilebileceğini, 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında bu davranışlara yaptırım cezası uygulandığını hatırlattı.

Editör: Ece Güneş