Kent yönetimine talip olan aday adaylarından seçilmeleri halinde söz konusu sorunların çözümü için destek ve söz isteyen Eğitim Çalışma Grubu’nun tespitlerime göre ilk sırada beslenme sorunu geliyor.

Söz konusu raporda 2023/2024 yılının ilk yarısında da yetersiz beslenmenin eğitimin en önemli sorunlardan biri haline geldiği ifade edilerek “İlimizde çok sayıda öğrenci okula kahvaltı yapmadan gitmekte ve hiç bir şey yemeden günü tamamlamaktadır. Bu nedenle yerel yönetimler bu konuda sosyal yardımlara ek olarak beslenme desteği vermelidirler” deniliyor. Raporda, tüm belediyelerin, Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından oluşturulmuş ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünden elde edilecek demografik/sosyal veriler ışığında yürütülen bir proje kapsamında, kendi belediye sınırları içindeki önceden belirlenen ve ekonomik açıdan dezavantajlı okullarda öğrencilere hafta içi her gün çorba/süt dağıtımı gerçekleştirebileceklerine dikkat çekiliyor.

Öğrenci yurdu, gençlik merkezi, kreş ve anaokulu sorunlarına da işaret edilen raporda, “Belediyelerimiz sosyal belediyecilik adına yeni projelerle ilimizde kreş, anaokulu gibi, okulöncesi eğitim kurumlarının sayısını arttırmalıdır. İhtiyaç duyulan yerleşim yerlerine (öncelikle Gülveren, Kültür, Pınarbaşı, Konyaaltı mahallelerini kapsayan belediyeler) özellikle yükseköğretim öğrencilerine dönük gençlik merkezi ve yurtların yapılmasına da öncülük etmelidir. Gençlik merkezlerinde gençler için psikolojik yardım ve danışma bölümleri, ders çalışma, kültürel faaliyet, beslenme destek bölümleri açılmalıdır. Belediyelerimiz buralarda kalan öğrencilere yönelik sosyal kültürel faaliyetler de gerçekleştirebilmelidir” deniliyor.

"Kazadan 10 dakika önce arayıp uyarmıştım" "Kazadan 10 dakika önce arayıp uyarmıştım"

TEMİZLİK PROBLEMİ

Raporda dikkat çekilen bir diğer konu ise okullardaki temizlik problemi ile ilgili. Yeterli eğitim olanaklarına sahip olamayan eğitim kurumları içinden, pilot okullar tespit edilerek ayda bir defa da olsa belediyelerimiz tarafından genel temizlik yapılması gerektiği vurgulanan raporda, “Geçmişte bu çalışmaları yapan belediyeler olmuştur. Ayrıca öğrencilerde ağız ve diş sağlığı hijyen alışkanlığının geliştirilmesi için belediyelerimiz tarafından anasınıfı ve ilkokul çağındaki öğrencilere diş fırçası, diş macunu vb dağıtılabilir. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından göz ve diş sağlığı tarama hizmeti için belediyeler ilgili il müdürlüklerini okullara davet edebilir veya kendi sağlık ekipleriyle bu tarama hizmetlerini başlatabilirler. Yerel yönetimler tarafından ibadethanelere yönelik verilen temizlik destek hizmetleri okullar için de elzem bir ihtiyaçtır” ifadelerine yer veriliyor.

Raporda acil çözüm bekleyen diğer sorunlar ise şöyle sıralanıyor:

MADDE BAĞIMLILIĞI SORUNU

Madde bağımlılığı, başta gençler olmak üzere ilkokul, ortaokul ve hatta bütün toplumu tehdit eden ve ilimizde de gittikçe artan büyük bir tehlikedir. Belediyelerimiz, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde madde bağımlılığı konusunda eğitsel içerikli ve koruma-önleme amaçlı çok yönlü çalışmalara öncülük edebilir.

ÇEVRENİN ENGELLİ ÖĞRENCİLERE GÖRE DÜZENLEMESİ

İlimizin mimarisi; Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz tarafından, özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin toplumdan bağımsız bireyler halinde yaşamalarını gözetecek şekilde oluşturulmalıdır. Engelli çocukların kent ile uyum içerisinde yaşaması için onlara yönelik oyun parkları yapılmalı veya tüm çocuk parkları engellilerin de yararlanabileceği şekilde yapılmalıdır. Tüm toplu taşıma araç ve durakları engellilerin kullanabileceği şekilde uyarlanmalıdır. Belediyelerimizce okulların alt yapı sorunları ve fiziki eksiklikleri giderilirken okul ve çevresi engelli öğrencilerimize göre düzenlenmelidir.

ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİLERİN DESTEKLENMESİ

Belediyeler ve üniversite tarafından sistemli çalışmalar yapılarak ilimizdeki okullarda saptanacak özel yetenekli öğrencilerin varlığı ve bu öğrencilerin akademik gelişimine katkı sunmak, ilimiz için çok önemli ve değerlidir. Büyükşehir ve ilçe belediyelerince bu öğrencilerin gelişimine öncülük edilmeli, bu konuda çalışmalar yapan kurum ve kuruluşlar desteklenmeli, maddi/eğitsel destekler sağlanarak eksiklikleri giderilmelidir.

Editör: Cihan Oruçoğlu