Ziraat Yüksek Mühendisi Vahap Tuncer, ton başına ekmeklik buğdayda 300 lira destek verildiğinin altını çizerek, ‘’Peki çiftçi buğdayı üretirken hangi maliyetlere katlanıyor bakmak lazım. Türk çiftçisi diğer dünya ülkelerinden daha pahalıya mazot kullanıyor, aynı şekilde gübre ve tarım ilaçlarında dışa bağımlıyız. Dövizdeki her yükseliş maliyetleri yükseltiyor. Dolayısıyla çiftçi üretim maliyetlerine yakın buğday fiyatıyla karşı karşıya. Kimse de çiftçinin alın terinin karşılığını veriyoruz demesin" ifadesini kullandı.
‘’Bir musibet bin nasihattan yeğdir’’
Dikkat çeken bir açıklamada Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan geldi. Albayrak, Türk Şekerin pancar üreticisinin pancardan sonra ekeceği ürüne nakit avans, tohum ve gübre desteği vereceğini açıkladı. Başta buğday olmak üzere mısır, arpa ve ayçiçeğinin destekleme kapsamına alınacağı bildirdi. Bugüne kadar, "paramız var ithal ediyoruz" mantığı ile hareket eden iktidar, ne oldu da buğdayda, arpada destek açıklaması yaptı? Ziraat Yüksek Mühendisi Vahap Tuncer, buğdayda üretim artışını destekleyen bir adımı bu iktidardan beklemediğini söyleyerek, COVİT-19 sonrası değişmeye başlayan dünya düzenine dikkat çekti. Tuncer şöyle konuştu: "Paramız var ithal ediyoruz anlayışında sona geldiğimizi gösteriyor bu durum. Bir musibet bin nasihattan yeğdir misali. Bizi yönetenler parasını versek bile buğday ithal edemeyebileceğimizi gördü. Kanada, Amerika, Rusya dünya buğday piyasasını elinde tutan ülkeler ile Rusya, buğday satmayacağını ilan etti. Aynı şekilde Mısır da artık bakliyat, buğday satmayacağını açıkladı. Bu tehlikeyi gördüğü için Berat Albayrak, şeker şirketinin üzerinden buğday üretimini artırabiliriz, diye açıklama yaptı."
Buğday açığını kapatmaz
Türkiye'nin en iyi şartlarda en fazla 21 milyon ton buğday üretebildiğini, geçen yıl 9 milyon 800 ton buğday ithal edildiğini hatırlatan Vahap Tuncer, buğday destekleme konusunda atılan adımın hem geç hem de yetersiz olduğunu ve buğday açığını kapatmayacağını söyledi.
Hazine arazilerinin tarıma açılması konusunda ise Tuncer, bugüne kadar Trakya büyüklüğünde bir alan tarım dışına itilmiş, çiftçi küstürülmüşken, hazine arazilerinin tarıma açılacağını söylemenin, göz boyamaktan öteye geçmeyeceğini sözlerine ekledi.