Muhittin Böcek’e Açık Mektup

Antalya merkezli bir sinema platformu olan Modern Zamanlar Sinema Platformu üyeleri, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e yazdıkları mektupta Altın Portakal ile ilgili talep ve beklentilerini kaleme aldı. Platform üyeleri, festival danışmanlığını yürütecek olan Hülya Uçansu ve Reis Çelik'in bu göreve getirilmelerini de şaşkınlıkla karşıladıklarını belirtti

Muhittin Böcek’e Açık Mektup

Modern Zamanlar Sinema Platformu üyeleri, Başkan Böcek’e yazdığı mektupta hem taleplerini hem de itirazlarını dile getirdi. Platform üyeleri, Hülya Uçansu ve Reis Çelik’in festival danışmanlığı görevini üstlenmelerini şaşkınlıkla karşıladıklarını belirttikleri mektupta şunları yazdı: “Sayın Başkan; daha önce sizi ziyaret edip görüşlerimizi paylaşmış, Altın Portakal’ın yeniden Antalya merkezli bir kimliğe bürünmesini talep etmiştik. Son yıllarda yaşananlar anımsandığında, bu talebin son derece haklı bir gerekçesi vardı. Önceki dönemin yönetimi, ilk icraat olarak festivale tam 19 yıl hizmet veren AKSAV’ı (Antalya Kültür Sanat Vakfı) işlevsiz bırakmış; şenliği, “profesyonel organizatörlere” teslim etmişti. Bu dönemde neler yaşandığını hatırlayacağınızı ümit ediyoruz. Bugün; temelleri 2014 yılında atılan sansür, yasaklama ve ortadan kaldırma sürecinin mimarlarından olan iki isme yeni dönem festivallerinde “danışman” olarak görev verdiğinizi şaşkınlıkla öğrenmiş bulunuyoruz. Bilinmesini isteriz ki; bizlerin, yakın geçmişte sansürü protesto eden sinema kamuoyuna, “50 yıllık festival, portakal kadar aklı olmayanlara harcatılmamalı” diye seslenen, “festivali yok etmek mi istiyorsunuz?” diye içerleyen isimlerle kişisel bir sorunumuz yoktur. İtirazımız, ahlâki ve sinemasal nedenlere dayanmaktadır. Ancak bu isimlere gösterdiğiniz hoşgörünün onda birini; geçmişte, onca zorluğa karşın başarılı Altın Portakal’lara imza atan ve bir gecede işlerinden edilen Antalyalı sinema emekçilerine ve sansüre boyun eğmeyen sinema kamuoyuna da göstermenizi, festivale ilişkin geniş kesimlerin görüşlerini dinlemenizi dileriz.”

Altın Portakal için isteklerini belirttiler

Modern Zamanlar Sinema Platformu üyeleri festival kapsamındaki isteklerini ise şu şekilde sıraladı: “Reyan Tuvi’nin “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek”i başta olmak üzere, geçmiş dönemde sansürlenen tüm filmlere festivalde yer verilmesini, Kısa Film ve Belgesel yarışmalarının yeniden Altın Portakal bünyesine alınmasını, Yok edilen Ulusal Uzun Metraj Film kategorisinin devam etmesi dışında, şenliğe “sürgünde” sahip çıkan Kaan Müjdeci ve arkadaşlarının “Ulusal Yarışma”sında ödüle değer bulunan tüm filmlerin ya da isimlerin özel bir etkinlikte Antalya halkıyla buluşmasını, Sektör temsilcilerinin bir araya getirilerek, artık geride kaldığını ümit ettiğimiz karanlık süreci masaya yatıracakları, yeni kararlar alacakları demokratik platformlar oluşturulmasını, Festivalle ilgili tüm işleyişin ve ekonomik sürecin kamuoyuyla şeffaf biçimde paylaşılmasını, Halk katılımının yalnızca kortej ve açılış / ödül gecelerinde değil, film gösterimleri, söyleşi gibi etkinliklerde de sağlanmasını; bilet ve diğer etkinlik fiyatlarının mümkünse ücretsiz ya da makul olması konusunda çalışmalar yapılmasını Ve bütün bunların nitelikleri ve duruşları tartışılmayacak “danışmanların” rehberliğinde yapılmasını talep ediyoruz.”

Platform üyeleri son olarak mektupta yer alan konuları Başkan Böcek’in kültür ve sanat danışmanına ilettiklerini belirterek, kaleme aldıkları tüm görüş ve düşüncelerin takipçisi olacaklarını vurguladı.

(*) Modern Zamanlar Sinema Platformu: İlk sayısı 23 Temmuz 2007 yılında yayınlanan aynı adlı dergiyi hazırlayan; sinemacı, yazar, çizer, eğitimci ve akademisyenlerden oluşan Antalya merkezli platform. Oluşum, festivalin yok edilmeye çalışıldığı dönemde “Bir Film Bir Konuk” projesinin yürütücüleri arasında yer almış, mevcut haliyle organizasyonun “protesto edilmesi gerektiğini” savunmuş; sendikalar, meslek odaları, İşçi Filmleri Festivali ve Susma Platformu’yla işbirliğiyle “Sansüre Hayır” temalı etkinlikler düzenlemiştir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER